Ziarul Argesul Ortodox este saptamanalul de informare bisericeasca, teologie si spiritualitate al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului - Argesul Ortodox Eparhia Argesului.
Moastele Sfantului Ierarh Calinic au sosit in fata Bisericii Domnesti din municipiul Pitesti. Au fost intampinati de Inaltpreasfintitul Parinte Calinic, care a adus din municipiul Curtea de Arges si moastele Sfintei Mucenite Filoteia. Eparhia Argesului Au fost aduse de Înaltpreasfintitul Parinte Irineu, mitropolitul Olteniei si de Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul Sfanta Mucenita Filoteea de la Arges.
De la Biserica Domneasca închinata Sfantului Gheorghe spre manastirea Trivale Sfanta Mucenita Filoteia.
Moastele sfintilor au fost asezate spre inchinare intr-un baldachin special amenajat langă Manastirea Trivale din Pitesti.
A fost oficiata slujba vecerniei unita cu acatistele celor doi sfinti.
Pelerinii veniti intr-un numar impresionant au urmat in procesiune raclele celor doi sfinti.
Liturghie Arhiereasca in parcul Trivale din municipiul Pitesti.
Au fost prezente autoritati locale si de stat, personalitati ale vietii culturale argesene, preoti, monahi si monahii, elevi seminaristi, studenti teologi si numerosi credinciosi.
Procesiune cu moastele Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica si Sfintei Mucenite Filoteia.
Credinciosii au trecut cu multa rabdare si credinta pentru a se inchina la sfintele moaste.

Sfânta Muceniţă Filofteia cea mai tânără sfântă din lume

sf. Mucenita Filofteia

Tot mereu mă gândesc la ceea ce a dorit Duhul Sfânt, să ne spună nouă prin cuvintele lăsate prin versetul biblic: "Mari şi minunate sunt lucrurile Tale, Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut!" (Psalmul 103, 32)

Şi tot meditând, gândul inimii mi-a mers la ceea ce tot Duhul Sfânt ne-a arătat, atunci când a zis: "Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Săi!" (Psalmul 67, 36) Miile şi milioanele de sfinţi proslăviţi, mai ales de la venirea lui Iisus Hristos pe acest pământ au fost, prin harul lui Dumnezeu, aşezaţi în calendarele creştinilor pentru a fi cinstiţi, după cuviinţă, mereu, dar mai ales atunci când s-au săvârşit din viaţa aceasta şi au plecat în Ţara de peste vremi!

Au fost sfinţi dintre cetele ostăşeşti, filozofi, oameni de ştiinţă, păstori de oi, ighemoni (conducători de cetăţi), regi, împăraţi, ţărani, dascăli, ierarhi, cuvioşi călugări şi călugăriţe, preoţi de mir şi, Doamne, din câte stări sociale nu şi-a luat Dumnezeu pe mărturisitorii Săi de-a pururi! Cât despre vârstă, Duhul Sfânt a plutit pe deasupra lumii şi S-a coborât acolo unde a găsit cu cale.

De aceea, nu ne mirăm atunci când sfinţii s-au proslăvit, de la vârsta de doi ani mai în jos, paisprezece mii de prunci, ucişi la porunca lui Irod, care se prăznuiesc la 29 decembrie, în fiecare an, până la vârste care au ajuns la sute de ani.

Ne amintim, că de pe plaiurile acestea româneşti s-a proslăvit de Dumnezeu întru sfinţenie, Ioan Valahul sau Românul, care este prăznuit la 12 mai, sfânt din neamul nostru doar la vârsta de 15 ani, care a fost spânzurat de turci, nevrând să se lepede de credinţă, în anul de la Hristos 1662.[pagina cu mai multe resurse]

Chiar atunci, Ioan Cariofil, un mare dregător bisericesc de la Patriarhia din Constantinopol, fiind de faţă şi văzând martiriul lui Ioan Valahul, i-a scris Viaţa, document de primă importanţă, mărturia unui străin despre un sfânt român.

Coborând spre frageda vârstă, credem că Sfânta Filoteea este cea mai tânără martiră din lume, la vârsta de doar 12 ani! Sunt sigur că Pruncuţa - Sfântuliţa, cum i se spune aşa de frumos şi cu dragoste de argeşeni, a cunoscut viaţa Sfântului Nicolae şi a înţeles de la el ce înseamnă bunătatea şi bucuria de a dărui, din inima copleşită de iubirea lui Iisus, şi celor care duceau lipsă ca şi în zilele noastre.

De aceea cred că inspirat i s-a aşezat, de Biserică, cinstirea pe 7 decembrie, imediat după prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae. Ei, ca şi toţi sfinţii preamăriţi de Dumnezeu, sunt mari făcători de minuni, zi de zi aducând mângâiere îndureraţilor.

Aşadar, avem în Împărăţia lui Dumnezeu, din România, pe cei mai tineri sfinţi din lume: Sfântul Ioan Valahul de 15 ani şi Sfânta Filoteea de la Argeş, de 12 ani!

Tuturor bunilor creştini, har şi binecuvântare de la Dumnezeu, iar de la Sfânta Filoteea bucurie şi mângâiere, iar celor cu numele ei îndemn pentru a i se urma credinţa şi faptele bune!

Să ne bucurăm şi să fim încrezători în ziua de mâine, rugându-ne lui Dumnezeu să ne binecuvânteze, iar rugăciunile adresate Sfintei Filoteea, cea iubitoare de Dumnezeu, să ne ajute tuturor ca şi până acum.

Întru buni şi bogaţi ani şi acelora care poartă numele de Filoteea, în traducere Iubitoare de Dumnezeu!

† Calinic Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului 

FESTIVALUL - CONCURS AL FILMULUI CU TEMATICĂ RELIGIOSĂ "Lumină din Lumină", ediția a XXI-a, Curtea de Argeș 22 - 24 mai 2014

FESTIVALULUI-CONCURS AL FILMULUI CU TEMATICĂ RELIGIOASĂ, ediția a XXI-a, Curtea de Argeș, 22 - 24 mai 2014

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Consiliul Județean Argeș, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș, Primăria Municipiului Curtea de Argeș și Centrul de Cultură și Arte “George Topârceanu” - Curtea de Argeș, cu sprijinul Societății Române de Televiziune, Redacția “Viața Spirituală”, organizează cea de a XXI-a ediție a Festivalului - concurs al filmului cu tematică religioasă “Lumină din Lumină” și este deschis producțiilor de film video din țară care au fost realizate după 1 ianuarie 2011.

Festivalul își propune să contribuie, prin filmele prezentate, la revitalizarea și conservarea tradițiilor creștine (ortodoxe, catolice sau greco-catolice) ale spiritualității românești, la o cunoaștere mai profundă de către tineret a valențelor educative ale Bisericii creștine.

REGULAMENTUL

FESTIVALULUI-CONCURS AL FILMULUI CU TEMATICĂ RELIGIOASĂ "LUMINĂ DIN LUMINĂ" ediția a XXI-a, Curtea de Argeș, 22 - 24 mai 2014

Concursul va avea loc la Centrul de Cultură și Arte "George Topârceanu" din Curtea de Argeș, joi 22 mai 2014, începând cu ora 14,00, iar premierea se va face vineri 23 mai 2014, ora 11.00, urmată de vizionarea filmelor care au obținut Premiul de excelență și Marele premiu.

Citeşte mai departe...

Sfânta Filofteia, cinstită de credincioşii din Mizil

Moastele Sf. Filofteia la Mizil

Moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş au fost cinstite timp de patru zile, între 1 şi 4 noiembrie, cu multă evlavie şi rugăciuni de credincioşi din oraşul Mizil, judeţul Prahova, şi din localităţile învecinate.

Sfintele odoare au fost aduse de Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, care a săvârşit ieri, 3 noiembrie, Sfânta Liturghie împreună cu Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, la Biserica „Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul“ din Mizil.

Citeşte mai departe...

Sfânta Filofteia - Ocrotitoarea Asociaței Ortodoxia Tinerilor

Sf. Mucenita Filofteia

Am considerat cuviincios ca noi, membrii Asociației Ortodoxia Tinerilor, să avem un sfânt ocrotitor, așa cum au toate comunitățile de creștin-ortodocși (parohii, episcopii, arhiepiscopii, mitropolii și patriarhii). Era clar de la început că trebuie să ne apropiem de un sfânt sau o sfântă tânără, cu o viață care să ne fie exemplu de urmat. Ne-am gândit și am zis că până la urmă ne va lumina Dumnezeu.

Nu vă pot spune cum... dar știu că Sfânta Filofteia mi-a intrat la inimă și am zis că acest lucru nu e întâmplător. În urma discuțiilor cu membrii fondatori și cu binecuvântarea duhovnicului asociației noastre am hotărât ca ea să ne fie ocrotitoare în toate activitățile noastre.

În primul rând e tânără, e un copil care a trăit până la vârsta de 12 ani. Cititorii noștri sunt în majoritatea lor tineri, iar articolele și campaniile noastre se adresează în principal unei arii care cuprinde adolescenții care au ajuns la vârsta pubertății (11-12 ani) până la cei care sunt căsătoriți și au familie (30-35 de ani), și nu numai.

Citeşte mai departe...

Președintele colegiului de redacție:

† Înaltpresfințitul Părinte
Calinic Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului

Editor:

Preot Ovidiu Vlăsceanu consilier cultural

Redactor șef:

Preot Dr. Nicolae-Napoleon Dabu

Redacția:

Preot Prof. Cornel Dragoș,
Preot Florin Iordache,
Diacon Prof. Gabriel Firuță,
Asist. Univ. Drd. Gabriela Safta.

Art designer:

Ing. Bogdan-Nicolae Ciocîrlan

Pagină web:

Preot Gabriel Grecu

Colaboratori:

Dr. Ioan Gheorghe Rotaru, Prof. Alexandru Brichiuș,
Preot Prof. Andrei Cănuță, Preot Prof. Roberto-Cristian Vișan,
Roxana Dragoș,  Amalia Cornățeanu,
Amalia Constantinescu, Iuliana Popa.

Responsabilitatea fiecărui articol
publicat îi revine autorului

..: Home Argeșul Ortodox