Ziarul Argesul Ortodox este saptamanalul de informare bisericeasca, teologie si spiritualitate al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului - Argesul Ortodox Eparhia Argesului.
Moastele Sfantului Ierarh Calinic au sosit in fata Bisericii Domnesti din municipiul Pitesti. Au fost intampinati de Inaltpreasfintitul Parinte Calinic, care a adus din municipiul Curtea de Arges si moastele Sfintei Mucenite Filoteia. Eparhia Argesului Au fost aduse de Înaltpreasfintitul Parinte Irineu, mitropolitul Olteniei si de Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul Sfanta Mucenita Filoteea de la Arges.
De la Biserica Domneasca închinata Sfantului Gheorghe spre manastirea Trivale Sfanta Mucenita Filoteia.
Moastele sfintilor au fost asezate spre inchinare intr-un baldachin special amenajat langă Manastirea Trivale din Pitesti.
A fost oficiata slujba vecerniei unita cu acatistele celor doi sfinti.
Pelerinii veniti intr-un numar impresionant au urmat in procesiune raclele celor doi sfinti.
Liturghie Arhiereasca in parcul Trivale din municipiul Pitesti.
Au fost prezente autoritati locale si de stat, personalitati ale vietii culturale argesene, preoti, monahi si monahii, elevi seminaristi, studenti teologi si numerosi credinciosi.
Procesiune cu moastele Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica si Sfintei Mucenite Filoteia.
Credinciosii au trecut cu multa rabdare si credinta pentru a se inchina la sfintele moaste.

Sfânta Filofteia - Ocrotitoarea Asociaței Ortodoxia Tinerilor

Sf. Mucenita Filofteia

Am considerat cuviincios ca noi, membrii Asociației Ortodoxia Tinerilor, să avem un sfânt ocrotitor, așa cum au toate comunitățile de creștin-ortodocși (parohii, episcopii, arhiepiscopii, mitropolii și patriarhii). Era clar de la început că trebuie să ne apropiem de un sfânt sau o sfântă tânără, cu o viață care să ne fie exemplu de urmat. Ne-am gândit și am zis că până la urmă ne va lumina Dumnezeu.

Nu vă pot spune cum... dar știu că Sfânta Filofteia mi-a intrat la inimă și am zis că acest lucru nu e întâmplător. În urma discuțiilor cu membrii fondatori și cu binecuvântarea duhovnicului asociației noastre am hotărât ca ea să ne fie ocrotitoare în toate activitățile noastre.

În primul rând e tânără, e un copil care a trăit până la vârsta de 12 ani. Cititorii noștri sunt în majoritatea lor tineri, iar articolele și campaniile noastre se adresează în principal unei arii care cuprinde adolescenții care au ajuns la vârsta pubertății (11-12 ani) până la cei care sunt căsătoriți și au familie (30-35 de ani), și nu numai.

 

În al doilea rând numele ei, Filofteia, înseamnă în limba greacă iubitoare de Dumnezeu, o iubire pe care am recunoscut-o în sufletele tinerilor care în ultimii ani ne-au lăsat atâtea și atâtea mărturii despre viața lor, și despre râvna pe care au o pentru credința în Dumnezeu. O luăm o ocrotitoare pe Sfânta Filofteia ca sprijin în lupta noastră de a trăi curat și pentru a arăta celor din jur iubirea lui Dumnezeu din fapte, mai mult decât din vorbele noastre.

Mama Filofteiei a fost o creştină evlavioasă, care a învăţat-o iubirea de Dumnezeu şi de aproapele, milostenia, postul şi rugăciunea. A murit însă de tânără, lăsând-o pe Filofteia orfana la o vârstă fragedă. Pentru a face fata greutăţilor pe care le presupunea creşterea unui copil, tatăl său a decis să se recăsătorească. Tradiţia spune că nouă soţie nu era un om al rugăciunii şi al milosteniei. Nici cu Filofteia relaţia nu era foarte bună, mai ales când fetiţa se ducea la biserică, se ruga şi îşi arata mărinimia sufletului. A început să o persecute, trimiţând-o la diferite munci grele. În acelaşi timp, se pare că încerca să îl întărate şi pe tată împotriva copilei sale.

Una dintre îndatoririle Filofteiei era cea de a-i duce mâncare tatălui ei, care muncea la câmp. Pe drum însă, întâlnindu-se cu oamenii săraci, care îi cereau măcar un colţişor de pâine, nu o lasă inima să treacă nepăsătoare mai departe. Astfel, ea le dădea din mâncarea tatălui său. Lucrul s-a repetat, astfel încât tatăl, rămânând mai mult flămând, şi-a certat soţia. Aceasta însă s-a apărat, spunându-i că Filofteia este vinovată, căci împarte mâncarea la săraci. Mânios peste fire, tatăl s-a pus la pândă şi, surprinzând-o pe Filofteia în timp ce făcea milostenia obişnuită, a aruncat spre ea cu barda ce o purta la brâu. Tânăra Filofteia a fost grav rănită la un picior. În urma acestei răni şi-a încredinţat sufletul Domnului, la vârsta de doar 12 ani. Era în anul 1218.

Înspăimântat de fapta sa, tatăl a încercat să îi ridice trupul, pentru a o înmormânta. Dar Dumnezeu a proslăvit-o, iar trupul ei a devenit atât de greu, încât nu l-a putut clinti, deşi a chemat şi pe alţi oameni în ajutor. Îngrozit de această minune, l-a chemat pe Arhiepiscopul de Târnovo. Acesta a venit însoţit de un alai de preoţi şi credincioşi, citind mai multe rugăciuni de dezlegare, pentru a putea duce trupul Sfintei în catedrala din Târnovo. Sinaxarul spune că, nedorind să meargă acolo, trupul s-a lăsat greu ca prin minune. Astfel, ierarhul a început să rostească numele mai multor oraşe, aflate de o parte şi de alta a Dunării. Când a fost pronunţat numele Cetăţii de Argeş, trupul s-a făcut dintr-o dată uşor, Filofteia arătând în ce casa dorea să fie dusă.

Istoria arată însă ca moaştele Sf. Filofteia au fost duse iniţial la Târnovo, unde au rămas până în anul 1393. În acel an, Taratul bulgar a fost ocupat de turci, care au şi ars oraşul. Pentru a le feri de profanare, moaştele au fost duse la Vidin, unde au stat puţin timp, probabil până în 1396. După înfrângerea armatelor creştine la Nikopole, crescând ameninţarea turcă, moaştele au fost oferite domnitorului Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân (1386-1418). Acesta le-a aşezat în vechea ctitorie domneasca, cu hramul „Sf. Nicolae “, de la Curtea de Argeş, pe atunci catedrala mitropolitană. În acest fel se explică şi alegerea zilei de 7 decembrie drept zi de pomenire (imediat după ziua hramului). După construirea noii biserici de către Neagoe Basarab, sfinţita la 15 august 1517, moaştele au fost aşezate aici a doua zi, când s-a făcut şi proclamarea canonizării Sf. Ierarh Nifon al Constantinopolului (prima canonizare la noi).

Moaştele au rămas la Curtea de Argeş până în 1893, când, datorită stării avansate de degradare a bisericii, au fost mutate în bisericile „Sf. Gheorghe “şi „Adormirea Maicii Domnului “- Olari, din aceeaşi localitate. În timpul primului război mondial, datorită mutării frontului în apropierea acestei localităţi, moaştele au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din Bucureşti. După terminarea războiului, au fost readuse la Curtea de Argeş, iar din 1949 se afla în paraclisul acestei mănăstiri. Pelerinii care au trecut de-a lungul timpului pe la racla Sf. Muceniţe Filofteia au lăsat mărturii atât despre numeroasele minuni care se săvârşeau aici, cât şi despre evlavia de care se bucura în rândul credincioşilor de pretutindeni. Datorită acestei cinstiri deosebite, în şedinţele Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane din 28 februarie 1950 s-a decis generalizarea cultului Sf. Muceniţe Filofteia în întreaga ţară.

Sfânta Filofteia a fost asemenea fecioarelor înțelepte, așezând lângă virtutea curăției și pe cea a milosteniei.

Fecioria ei este temei pentru cea mai îndrăgită activitate a asociației noastre, campania „Mii de tineri își păstrează fecioria până la căsătorie” iar virtutea milosteniei este imbold în dorința noastră de a-i ajută pe oamenii săraci de pe stradă. Orfană de mamă și respinsă de tatăl ei, Filofteia ne încurajează să ne aplecăm atenție mai cu sârg către copiii din orfelinate care n-au cunoscut iubirea blândă a părinților, trăind în sărăcie și chin, fără speranță.

Chiar dacă nu se știe exact ce naționalitate are Filofteia, care a trăit la sud de Dunăre în orașul Târnovo la începutul secolului al XIII-lea, știm sigur că ea a dorit, prin voia lui Dumnezeu să vină în România și aici să fie de folos multor oameni.

De peste 600 de ani, Țara Românească este vegheată de Sf. Muceniţă Filofteia, aflată la Curtea de Argeş. Binefacerile sale sunt nenumărate. Tămăduitoare de boli, apărătoare împotriva încercărilor vieţii, aducătoare de ploaie, protectoare a animalelor, dar şi a viilor, patroana a copiilor şi a tinerilor...

O luăm pe Filofteia, îndrumătoare în demersul nostru de a sprijini tinerii să-și întemeieze o familie creștină, o casă plină de copii și binecuvântată de Dumnezeu cu toate bunătățile sufletești și pământești.

Moartea prin mucenicie a sfintei ne este un imbold spre jertfă, ferindu-ne de plăcerea trecătoare a păcatului și tânjind mai mult spre bucuria nesfârșită a Harului lui Dumnezeu.

Sfântă Filofteia roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Claudiu Balan, Președintele Asociației Ortodoxia Tinerilor

Bookmark and Share

Președintele colegiului de redacție:

† Înaltpresfințitul Părinte
Calinic Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului

Editor:

Preot Ovidiu Vlăsceanu consilier cultural

Redactor șef:

Preot Dr. Nicolae-Napoleon Dabu

Redacția:

Preot Prof. Cornel Dragoș,
Preot Florin Iordache,
Diacon Prof. Gabriel Firuță,
Asist. Univ. Drd. Gabriela Safta.

Art designer:

Ing. Bogdan-Nicolae Ciocîrlan

Pagină web:

Preot Gabriel Grecu

Colaboratori:

Dr. Ioan Gheorghe Rotaru, Prof. Alexandru Brichiuș,
Preot Prof. Andrei Cănuță, Preot Prof. Roberto-Cristian Vișan,
Roxana Dragoș,  Amalia Cornățeanu,
Amalia Constantinescu, Iuliana Popa.

Responsabilitatea fiecărui articol
publicat îi revine autorului

..: Home Argeșul Ortodox Sfânta Filofteia - Ocrotitoarea Asociaței Ortodoxia Tinerilor