Ziarul Argesul Ortodox este saptamanalul de informare bisericeasca, teologie si spiritualitate al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului - Argesul Ortodox Eparhia Argesului.
Moastele Sfantului Ierarh Calinic au sosit in fata Bisericii Domnesti din municipiul Pitesti. Au fost intampinati de Inaltpreasfintitul Parinte Calinic, care a adus din municipiul Curtea de Arges si moastele Sfintei Mucenite Filoteia. Eparhia Argesului Au fost aduse de Înaltpreasfintitul Parinte Irineu, mitropolitul Olteniei si de Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul Sfanta Mucenita Filoteea de la Arges.
De la Biserica Domneasca închinata Sfantului Gheorghe spre manastirea Trivale Sfanta Mucenita Filoteia.
Moastele sfintilor au fost asezate spre inchinare intr-un baldachin special amenajat langă Manastirea Trivale din Pitesti.
A fost oficiata slujba vecerniei unita cu acatistele celor doi sfinti.
Pelerinii veniti intr-un numar impresionant au urmat in procesiune raclele celor doi sfinti.
Liturghie Arhiereasca in parcul Trivale din municipiul Pitesti.
Au fost prezente autoritati locale si de stat, personalitati ale vietii culturale argesene, preoti, monahi si monahii, elevi seminaristi, studenti teologi si numerosi credinciosi.
Procesiune cu moastele Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica si Sfintei Mucenite Filoteia.
Credinciosii au trecut cu multa rabdare si credinta pentru a se inchina la sfintele moaste.

Sfânta Filofteia, cinstită de credincioşii din Mizil

Moastele Sf. Filofteia la Mizil

Moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş au fost cinstite timp de patru zile, între 1 şi 4 noiembrie, cu multă evlavie şi rugăciuni de credincioşi din oraşul Mizil, judeţul Prahova, şi din localităţile învecinate.

Sfintele odoare au fost aduse de Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, care a săvârşit ieri, 3 noiembrie, Sfânta Liturghie împreună cu Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, la Biserica „Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul“ din Mizil.

Sosirea sfintelor moaşte ale Muceniţei Filofteia de la Curtea de Argeş reprezintă o dorinţă mai veche a locuitorilor creştin-ortodocşi din oraşul prahovean Mizil. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla cu cinstitele odoare a fost adusă de la Curtea de Argeş spre bucuria, întărirea şi sporirea evlaviei credincioşilor prahoveni.

Moaştele Sfintei Filofteia au sosit vineri, 1 noiembrie, şi au fost purtate în procesiune pe străzile oraşului Mizil de un sobor de slujitori în frunte cu Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului. Procesiunea s-a încheiat la Biserica „Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul“ din Mizil, unde racla a fost aşezată într-un baldachin special amenajat pentru a fi cinstită timp de patru zile de închinătorii prahoveni. Duminică a fost o zi de sărbătoare luminoasă pentru oraşul Mizil.

Sute de credincioşi au participat la Sfânta Liturghie săvârşită în biserica închinată Botezătorului Ioan de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Calinic împreună cu Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un ales sobor de slujitori.

La Sfânta Liturghie au participat şi oficialităţi locale, dintre care amintim pe primarul oraşului Mizil, Emil Proşcan, şi consilieri ai primăriei. În semn de preţuire pentru credincioşii din Mizil, pentru a se păstra şi perpetua amintirea acestui pelerinaj de suflet şi pentru ca rugăciunile credincioşilor către Sfânta Filofteia să fie legate de un semn văzut al prezenţei duhovniceşti a acesteia, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Bisericii „Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul“ şi oraşului Mizil o raclă de argint frumos împodobită, în care a fost pus veşmântul care a acoperit sfintele moaşte ale Muceniţei Filofteia pentru o anumită vreme. Racla realizată în Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Române, împodobită cu scene din viaţa sfintei, a fost adusă duminică de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul şi a fost aşezată în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“, unde credincioşii au primit-o cu cântări, rugăciuni şi lacrimi, unii dintre ei spunând că veşmântul sfintei va ocroti în viitor oraşul Mizil de necazuri şi primejdii.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Calinic a amintit de momentele din istorie când moaştele Sfintei Filofteia au poposit în oraşul Mizil. „Sfânta Muceniţă Filofteia a venit în Mizil pentru prima dată în anul 1793 în urma unui foc năprasnic, groaznic, care a cuprins târgul Buzăului, apropiat de zona aceasta.

După aceea, la peste 70 de ani, a venit din nou în 1867 şi a binecuvântat prin darul lui Dumnezeu acest spaţiu, iar credincioşii au fost foarte impresionaţi. Minunaţii credincioşi, în această zonă de soare, în urma vizitei Sfintei Filofteia, au făcut în satul Finţeşti, la biserica de acolo, o icoană foarte mare şi frumoasă cu viaţa şi minunile Sfintei Filofteia.

Moaştele au venit şi în anul 1946 tot în acest spaţiu, în vremuri de secetă şi foamete, şi pământul a primit roua cerului pentru rugăciunile sfintei şi ale credincioşilor“, a spus IPS Arhiepiscop Calinic. Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul a dăruit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ pentru mireni familiei Valentin şi Silvia Buksz, care a contribuit financiar la construirea raclei de argint ce adăposteşte veşmântul sfintei. Moaştele Sfintei Filofteia de la Curtea de Argeş au fost purtate astăzi dimineaţă şi la Biserica „Sfânta Muceniţă Filofteia“ din Mizil, iar apoi au fost duse în satul Finţeşti, comuna Năieni, judeţul Buzău, pentru a fi cinstite şi de credincioşii buzoieni.

sursa articolului

Bookmark and Share

Președintele colegiului de redacție:

† Înaltpresfințitul Părinte
Calinic Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului

Editor:

Preot Ovidiu Vlăsceanu consilier cultural

Redactor șef:

Preot Dr. Nicolae-Napoleon Dabu

Redacția:

Preot Prof. Cornel Dragoș,
Preot Florin Iordache,
Diacon Prof. Gabriel Firuță,
Asist. Univ. Drd. Gabriela Safta.

Art designer:

Ing. Bogdan-Nicolae Ciocîrlan

Pagină web:

Preot Gabriel Grecu

Colaboratori:

Dr. Ioan Gheorghe Rotaru, Prof. Alexandru Brichiuș,
Preot Prof. Andrei Cănuță, Preot Prof. Roberto-Cristian Vișan,
Roxana Dragoș,  Amalia Cornățeanu,
Amalia Constantinescu, Iuliana Popa.

Responsabilitatea fiecărui articol
publicat îi revine autorului

..: Home Argeșul Ortodox Sfânta Filofteia, cinstită de credincioşii din Mizil