construimcatedrala.ro

Argeșul Ortodox - cuvânt pentru cititori

ao pdf

În anul 2001, pentru nevoile spirituale ale clerului și credincioșilor Eparhiei Argeșului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Calinic a înființat Săptămânalul de informare bisericească, teologie și spiritualitate al Episcopiei Argeșului și Muscelului - Argeșul Ortodox.

Dacă ne gândim la dimensiunea misiunii de propovăduire a Adevărului evanghelic, pe care Biserica îl păstrează nealterat de 2000 de ani, publicația "Argeșul Ortodox" e doar un strop. Din stropi însă, revărsați din ceruri, vin și roadele pământului. Din stropi de suflet dăruit semenilor răsar roadele duhului.

Dacă ne gândim la Pilda Semănătorului, ne dăm seama că lumea contemporană se înfățișează ca un ogor din ce în ce mai puțin roditor. În primele veacuri ale erei creștine credința se păstra prin jertfă. Azi, mulți dintre cei care au libertatea de a-L mărturisi pe Hristos aleg să recapituleze din acea perioadă doar ereziile împotriva adevărurilor Bisericii lui Hristos, într-o manieră mult mai subtilă și poate, de aceea, mai periculoasă. Mass-media a rămas fidelă unei singure misiuni: profitul.

Publicul lor nu mai are urechi de auzit și ochi de văzut pentru Adevăr. Tot ce presupune vechime, tradiție este reevaluat și contestat. E o tristețe să observi că omul zilelor noastre tinde să creadă mai mult în existența unei conspirații de două milenii decât să vadă lucruri evidente: că anumiți contemporani profită de credulitatea lui, pentru obținerea de avantaje materiale. Dar e o bucurie să constați că Adevărul continuă să fie propovăduit, că Biserica lui Hristos este vie și lucrătoare.

În acest context, întâlnirea întru lectură ziditoare a săptămânalului „Argeșul Ortodox” și cititorii săi este o minune. Una dintre multele minuni care se petrec în Biserica Dreptmăritoare și peste care trecem uneori în grabă, fără a mulțumi Făcătorului cerului și al pământului.

Publicația noastră este o dovadă în plus că Biserica este un semănător neobosit, care lucrează cu timp și fără timp. Chiar dacă sămânța cade adesea lângă drum, fiind călcată în picioare și mâncată de păsările cerului și nu apucă nici să răsară, chiar dacă bobul cade alteori între spini ce îi înăbușă rodirea sau pe sol pietros, în care rădăcinile nu se pot prinde, există întotdeauna semințe ce cad pe pământ bun, unde, crescând, aduc rod însutit (Luca 8, 5-8).

Ogorul semănătorilor de la „Argeșul Ortodox” sunteți dumneavoastră, dragi cititori. Dacă măcar unul dintre cuvintele noastre a ajuns în inimile domniilor voastre și a fost păstrat acolo, „rodind întru răbdare”, vom ști la Ziua Judecății, când nu doar faptele, ci și consecințele acestora ni se vor înfățișa.

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, cu binecuvântarea ierarhului nostru, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, fondatorul publicației, vom continua să trudim pe ogorul Domnului, prezentându-vă evenimentele din viața Bisericii, încercând să dăm răspunsuri problemelor lumii contemporane în lumina învățăturii Evangheliei și a Sfinților Părinți, aducându-vă săptămânal părticele din bogăția necuprinsă a Ortodoxiei. Toate le-am făcut și le vom face din suflet, simțind că Hristos este cu noi atunci când lucrăm: „Că unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor” (Matei 18, 20).

Asist. Univ. Dr. Gabriela SAFTA

Bookmark and Share

Președintele colegiului de redacție:

† Înaltpresfințitul Părinte
Calinic Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului

Editor:

Preot Ovidiu Vlăsceanu consilier cultural

Redactor șef:

Preot Dr. Nicolae-Napoleon Dabu

Redacția:

Preot Prof. Cornel Dragoș,
Preot Florin Iordache,
Diacon Prof. Gabriel Firuță,
Asist. Univ. Drd. Gabriela Safta.

Art designer:

Ing. Bogdan-Nicolae Ciocîrlan

Pagină web:

Preot Gabriel Grecu

Colaboratori:

Dr. Ioan Gheorghe Rotaru, Prof. Alexandru Brichiuș,
Preot Prof. Andrei Cănuță, Preot Prof. Roberto-Cristian Vișan,
Roxana Dragoș,  Amalia Cornățeanu,
Amalia Constantinescu, Iuliana Popa.

Responsabilitatea fiecărui articol
publicat îi revine autorului

..: Home Argesul Ortodox Cuvânt către cititori